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The Department of Healthcare and Family Services (HFS) is making changes in order to be compliant with a new 
federal law regarding Medicaid prescriptions.  This recent change in federal law, included in section 7002(b) of the 
U.S. Troop Readiness, Veterans’ Care, Katrina Recovery, and Iraq Accountability Appropriations Act of 2007, 
requires that all non-electronic Medicaid prescriptions be written on tamper-resistant prescription pads effective 
October 1, 2007.  The following questions and answers represent the Department’s current position with regard to 
the issue.  If the federal Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) provides guidance contrary to the 
Department’s current position, the Department will have to adhere to CMS requirements.  The Department will 
update the question and answer document if changes are required based on CMS guidance. 
 
 

QUESTION RESPONSE 
This question and answer was added 4/7/08. 
 
If a non-tamper-resistant schedule II controlled substance 
prescription that complies with Federal and State law is 
presented to a pharmacy, may the pharmacy obtain verbal 
confirmation from the prescriber in order to satisfy the 
tamper-resistant requirement of section 7002(b)?  
 

Yes.  As long as the prescription is compliant with all federal and state laws 
and regulations regarding Schedule II controlled substances, the pharmacy 
may obtain verbal or faxed confirmation that the prescription is legitimate. 

This question/answer was added 4/1/08 
Can plain printer paper used when printing prescriptions 
generated from Electronic Medical Records (EMRs) be 
considered tamper-resistant if asterisks are printed before 
and after the quantities? 

Yes.  During the period April 1, 2008 through September 30, 2008, plain 
paper used in generating prescriptions from EMRs can be used if asterisks 
are printed before and after quantities.  HFS agrees with the NCPDP 
recommendation on page 4 of the NCPDP guidelines at 
http://www.hfs.illinois.gov/assets/033108ltr_to_medicaid_directors.pdf 
Effective October 1, 2008, plain paper will not meet the requirement for all 
three of the tamper-resistant characteristics.  Computer-generated 
prescriptions will have to be printed on paper that contains tamper-resistant 
characteristics.  See CMS guidelines at  
http://www.cms.hhs.gov/DeficitReductionAct/Downloads/TamperUpdate.pdf 
 

http://www.hfs.illinois.gov/assets/033108ltr_to_medicaid_directors.pdf
http://www.cms.hhs.gov/DeficitReductionAct/Downloads/TamperUpdate.pdf
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This question/answer was added 4/1/08 
If a prescription was written prior to 4/1/08, but is being 
presented at the pharmacy for an initial fill (not a refill of a 
prescription already at the pharmacy) on or after 4/1/08, 
must that prescription be written on a tamper-resistant 
prescription pad? 

Yes. 

This question/answer was revised 4/1/08. 
Will HFS specify requirements for tamper-resistant 
prescriptions? 
 
Can you provide examples of acceptable tamper-
resistant characteristics? 

HFS will follow federal CMS guidelines.  CMS requires that, effective April 
1, 2008, in order to be considered tamper-resistant, a prescription pad 
must contain at least one of the following characteristics:  
 

1) one or more industry-recognized features designed to prevent 
unauthorized copying of a completed or blank form; 

2) one or more industry-recognized features designed to prevent the 
erasure or modification of information written on the prescription by 
the prescriber; 

3) one or more industry-recognized features designed to prevent the 
use of counterfeit prescription forms. 

 
Federal CMS requires that, effective October 1, 2008, to be considered 
tamper-resistant, a prescription pad must contain all of the foregoing three 
characteristics. 
 
Effective April 1, 2008, a prescription pad need only contain one of the 
above-listed characteristics in order to be compliant.   
 
Following are examples of characteristics that are considered 
compliant.  This list is not all-inclusive.  Any prescription pad 
containing a security feature not listed below, but considered an 
industry standard meeting one of the above-listed characteristics, will 
be considered compliant.   
 
In order to avoid confusion, and prevent unnecessary calls from 
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pharmacies to prescribers, the Department encourages prescribers to 
order prescription pads with visible wording that clearly describes the 
security features.  For example, if the security feature is that the word 
“void” appears when the document is scanned or photocopied, “The 
word “VOID” appears when scanned or copied” would be printed on 
the prescription pad.   
 
Examples of tamper-resistant features: 
 

High security watermark  
Thermochromic ink  
The word “VOID” appears when scanned or copied 
Tamper-resistant background ink shows erasures or attempts to 
change written information 

 
Does this policy apply in cases of retroactive eligibility, in 
cases where the prescription was written on a non-tamper-
resistant pad, the pharmacy dispenses prior to the patient 
being determined Medicaid eligible, and the patient is 
subsequently determined eligible for Medicaid 
retroactively?   
 

This response was revised on September 4, 2007.   
 
Absent guidance to the contrary from federal CMS, the Department does 
not consider this policy applicable to prescriptions executed and filled at a 
time prior to the beneficiary being determined eligible for Medicaid.  It 
would not be possible for either the physician or pharmacist to know that a 
patient will become eligible for Medicaid prior to that determination being 
made by the Medicaid program.  
 
Revised Response:  Federal CMS requires that, in cases of retroactive 
eligibility, the pharmacy must ensure that a non-electronic 
prescription was written on a tamper-resistant pad prior to billing 
Medicaid, even when the patient was determined retroactively eligible 
for Medicaid after the prescription was filled.   
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Does this requirement apply to beneficiaries enrolled in 
Medicaid managed care plans? 

This response was revised on September 4, 2007 in order to provide 
clarification.  
 
Revised Response:  Yes.  Because the drug benefit is carved out of 
Medicaid managed care in Illinois, Illinois Medicaid covers drugs for 
managed care enrollees directly.  Therefore, this requirement applies to 
beneficiaries enrolled in Medicaid managed care plans.   

Does this requirement apply to prescriptions that were 
presented to the pharmacy prior to October 1, 2007, are on 
file at the pharmacy prior to October 1, 2007, but are being 
refilled on or after October 1, 2007? 
 

No.  The federal law states that the requirement applies to prescriptions 
executed on or after October 1, 2007.  The Department interprets this to 
mean that the requirement applies only to new prescriptions written on or 
after October 1, 2007. 
 

Does this requirement apply to prescriptions that were 
presented to the pharmacy prior to October 1, 2007, are on 
file at the pharmacy prior to October 1, 2007, but are being 
renewed on or after October 1, 2007? 
 
 

No.  The federal law states that the requirement applies to prescriptions 
executed on or after October 1, 2007.  The Department interprets this to 
mean that the requirement applies only to new prescriptions written on or 
after October 1, 2007.  The Department would consider renewal of a 
prescription already existing at the pharmacy a renewal of a prescription 
executed prior to October 1, 2007, and therefore, the renewal would be 
exempt from this requirement. 
 

Does this requirement apply to prescriptions written by 
dentists and other types of providers who can write 
prescriptions? 

Yes.  This requirement applies to prescriptions written by any type of 
provider. 
 

Does this requirement apply to prescriptions where HFS is 
not the primary payer?  The primary payer is a third party, 
and HFS is the secondary payer. 
 

Yes.  This requirement does apply to all prescriptions regardless of 
whether HFS is the primary or secondary payer. 
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Electronic prescriptions are not affected by this new 
requirement.  What constitutes an “electronic” 
prescription? 

An electronic prescription is a prescription that is transmitted from the 
prescriber to the pharmacy via telephone, telefacsimile, electronic 
prescribing (e-prescribing) mechanism, or other means of electronic 
transmission. 
   

Will HFS specify requirements for tamper-resistant 
prescriptions? 

HFS will follow federal CMS guidelines.  CMS requires that, effective 
October 1, 2007, in order to be considered tamper-resistant, a prescription 
pad must contain at least one of the following characteristics:  
 

4) one or more industry-recognized features designed to prevent 
unauthorized copying of a completed or blank form; 

5) one or more industry-recognized features designed to prevent the 
erasure or modification of information written on the prescription by 
the prescriber; 

6) one or more industry-recognized features designed to prevent the 
use of counterfeit prescription forms. 

 
Federal CMS requires that, effective October 1, 2008, to be considered 
tamper-resistant, a prescription pad must contain all of the foregoing three 
characteristics. 
 

Some physicians employ the use of electronic medical 
records (EMR) and enter the prescription into the 
computerized EMR system and then print the prescription 
on an 8.5” x 11” sheet of paper.  The paper is then 
provided to the patient as their prescription.  How will the 
Department address these prescriptions? 

The Department would not consider a prescription described here as 
tamper-resistant unless it is printed on tamper-resistant paper that meets 
the specifications set forth by federal CMS for tamper-resistant 
prescriptions.  If faxed or otherwise electronically transmitted to the 
pharmacy, the prescription is exempt from the tamper-resistant 
requirements. 
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Does this requirement apply to beneficiaries enrolled in all 
of HFS’s Medical Programs, including Family Care, All 
Kids, etc., or does this only apply to Medicaid 
beneficiaries? 
 
 
  

This policy technically applies only to Medicaid beneficiaries, i.e., 
individuals on whom the Department receives federal match under the 
Medicaid program.  It may be difficult for the providers to distinguish 
between Medicaid and non-Medicaid populations covered under HFS’s 
Medical Programs.  For example, all children in any HFS Medical Program, 
including those covered under Medicaid, SCHIP, and non-match 
populations, are in the “All Kids” program.  The Department will further 
consider this issue to determine whether it is possible to provide guidance 
to providers enabling them to distinguish between the populations.  If the 
Department determines that it is not possible for providers to distinguish 
between the populations, the policy will apply to all HFS Medical Programs 
participants.  The majority of these individuals is in a Medicaid program, 
and thus, would be affected by this requirement. 
 

If a patient presents with a non-compliant prescription, and 
the pharmacy calls the prescriber to verify that the 
prescription is legitimate, and the prescriber verifies that 
the prescription is legitimate, can the pharmacy then 
consider the prescription to be “electronic,” and, therefore, 
exempt from the requirement that it be written on a tamper-
proof pad?  
 

HFS considers the situation described here to result in an “electronic” 
prescription.  The pharmacist will need to document on the original 
prescription that contact was made with the prescriber and the prescriber 
verified the validity of the prescription. 
 

If a patient presents with a prescription that is not on a 
tamper-proof pad, and the pharmacy cannot reach the 
prescriber, and the pharmacists believes not filling the 
prescription poses a health risk to the patient, is the 
pharmacist at risk if he or she dispenses the medication, 
even though it was not written on a tamper-resistant 
prescription pad?  

If a pharmacist, in his or her professional judgment, determines that not 
filling a prescription poses a health risk to the patient, the pharmacist may 
fill the prescription.  Federal CMS requires that the pharmacist obtain from 
the prescriber a verbal, faxed, electronic, or compliant written prescription 
within 72 hours after the date on which the prescription was filled. 
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Can this requirement be limited to just Schedule II 
Controlled Substances? 

No.  The federal law does not limit this requirement to only particular drugs.  
Therefore, the Department does not have the latitude to limit the 
requirement to only Schedule II controlled substances. 
 

Where can a provider obtain the tamper-resistant 
prescription pads?   

Information on suppliers of tamper-resistant prescription pads is available 
on the internet. 
 

What is the cost of tamper-resistant prescription pads?  
Are they more expensive than other prescription pads? 
  

The Department does not have cost information on prescription pads, but 
there is information available on the internet regarding costs of prescription 
pads. 
 

Will the Department pay for the tamper-resistant 
prescription pads? 
 

No. 

In states where this has been required in Medicaid, does it 
cause physicians to use tamper-resistant pads for all of 
their prescriptions?  In some cases, the physician does not 
know when they are writing the prescription whether or not 
the patient is covered under Medicaid.  
 

The Department does not know whether this has happened in states where 
this requirement was limited to Medicaid only, but, in most states where 
there is a requirement for tamper-resistant prescription pads, the 
requirement is not limited to Medicaid-covered prescriptions. 
 

  


