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TIMELY FILING OVERRIDE Q & A 

 

1. Q:  Customer presents to provider with Illinois Medicaid card and indicates care is related to 
a workers’ compensation case. Can the provider file a claim to the workers’ compensation 
carrier and to HFS, and then refund to HFS at whatever point there is a workers’ 
compensation settlement? 
 

A:  No. A provider must decide up front whether to submit the claim to HFS or submit to the 
workers’ compensation carrier. Once the claim is submitted to HFS, the provider has agreed 
to accept the customer as Medicaid and, therefore, agrees that payment from Medicaid will 
be accepted as payment in full. Please refer to Chapter 100, Section 101.3. Providers should 
be aware if they choose up front to wait for reimbursement from the worker’s 
compensation claim and that decision does not work in their favor, they may not seek 
reimbursement from HFS for any date(s) of service past timely filing limits by requesting a 
time override. This scenario does not qualify for timely filing override. 

 

2. Q:  Customer presents to provider with Illinois Medicaid card and indicates care is related to 
an automobile accident/personal liability case. Can provider file a claim to HFS, and then 
refund to HFS at whatever point there is a liability settlement and pursue collection from 
the settlement? 
 

A:  No. A provider must decide up front whether to submit the claim to HFS or wait to 
pursue collection from a potential settlement. Once the claim is submitted to HFS, the 
provider has agreed to accept the customer as Medicaid and, therefore, agrees that 
payment from Medicaid will be accepted as payment in full. Please refer to Chapter 100, 
Section 101.3. Providers should be aware if they choose up front to wait for reimbursement 
from a potential settlement and that decision does not work in their favor, they may not 
seek reimbursement from HFS for any date(s) of service past timely filing limits by 
requesting a time override. This scenario does not qualify for timely filing override. 
 

3. Q:  In either a workers’ compensation or a personal liability settlement case, if provider 
elects to not bill HFS until after the settlement, will HFS override timely filing, even though it 
may be several years until settlement is reached?  
 

A:  No. See #’s 1 and 2 above. 

 

4. Q:  Customer presented to provider with Illinois Medicaid card and stated he had no other 
coverage. The provider billed HFS, but HFS record still showed TPL information on file and 
rejected as T21, Third Party Liability. Provider waited for customer to contact caseworker to 
make a change on the TPL screen. Will HFS override timely filing? 

 

http://www.hfs.illinois.gov/handbooks/chapter100.html
http://www.hfs.illinois.gov/handbooks/chapter100.html
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A:  The provider has the responsibility of checking eligibility at the time of service. At that 
point, the provider should ask the customer about the TPL information as it appears on the 
Medicaid file, then code the TPL fields of the claim accordingly (patient states he/she does 
not have TPL or that the service is not covered). HFS will not override timely filing for this 
situation. If HFS rejects a claim as T21, Third Party Liability, and the provider did not know 
prior to rendering the service that HFS records show TPL for the patient, the provider 
should contact the patient. If the patient states that he/she does not have TPL or that the 
service is not covered, the provider should resubmit the claim to HFS within timely filing 
limits and code the TPL fields of the claim accordingly. A list of TPL status codes may be 
found on the Provider Handbooks webpage.   
 

5. Q:  Customer has a Medicare Advantage Plan. For timely filing purposes, do we consider this 
plan the same as a regular Medicare claim? 
 

A:  Yes. The timely filing deadline is two (2) years from the date of service when the 
participant has Medicare or a Medicare Advantage Plan as primary. 

 
6. Q:  If HFS pays a claim at $0 secondary to a primary TPL/Medicare that paid more than the 

HFS state max, but the TPL later recoups payment for some reason, does the provider 
submit a void of the dept’s $0 pay and then resubmit with TPL status code changed to the 
new status code and date as well as attaching the TPL recoup notification letter?   
 
A:  Yes. The $0 payment must first be voided. The claim may then be re-submitted with a 
cover letter requesting manual time override. The claim must be submitted with an 
attachment consisting of a copy of the TPL recoupment letter and any applicable service 
documentation.  
 

7. Q:  If HFS will not override timely filing what happens? 

 

A:  Claims submitted with a timely filing override request that are determined not to meet 
timely filing exception criteria will be routed into processing in order to document their 
receipt. Remittance advice will provide documentation to the provider that the claim 
rejected for timely filing. If a provider wishes to inquire why the claim did not qualify for the 
requested time override they should contact a billing consultant at (877) 782-5565. 
 

8. Q:  A customer was not enrolled in an MCO when admitted to the hospital but was later 
enrolled in an MCO during the inpatient stay and the claim rejects with the message 
‘Recipient in MCO’ or ‘Recipient Has Prepaid Full-Service Plan’. Will 180-day timely filing 
guidelines apply to this claim? 
 
A:  Yes. Providers will have 180 days from the date of service to submit the claim to HFS 
with a request for manual override. However, if the provider billed the MCO and received a 

https://www2.illinois.gov/hfs/MedicalProviders/Handbooks/Pages/default.aspx
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denial, the department will allow 180 days from the adjudication date on the EOB received 
from the MCO. 
   

9. Q:  Hospital billing HFS policy states that two claims are to be submitted when an ER visit is 
rendered on one date and the inpatient admission occurs on the next calendar date.  This 
should be viewed as one incident of care. Medicare policy is that any services rendered 
within a 72-hour window are to be bundled and reported on one claim. Hospitals typically 
do not bill the ER visit until the patient is discharged from inpatient status. If a customer has 
an ER visit followed by a lengthy inpatient stay, the 180 days following the ER visit may 
expire before the discharge date. In such a case, will HFS allow a timely filing override on a 
professional claim submitted by a practitioner for the ER visit? 
 
A. No, timely filing for the practitioner’s professional/837P claim remains 180 days 
following the date of service. If the claim is a Medicare crossover or Medicare denied 
service, the timely filing period remains at 2 years from the date of service. If the claim does 
not involve Medicare, the provider must bill the ER service within 180 days of the date of 
service, regardless of the length of the inpatient stay. In some cases, this may mean that the 
provider must bill the ER visit prior to the discharge from the inpatient stay.  

 


