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Customer Liability and Co-payments Q & A 
  

1. If a customer has private insurance as primary, and has Medicaid as secondary: 
 
a. Is the customer responsible for the private insurance co-payment? 
  Response: If an enrolled provider accepts the customer’s secondary coverage under 

HFS’ medical programs the provider may not charge the customer for co-payments, 

customer fees, coinsurance, deductibles, or any other form of customer cost-sharing, 

except as specifically allowed under the customer’s coverage with HFS.  In no other 

instance may any form of customer cost sharing be charged to eligible customers for 

any service covered by HFS.  Please refer to Chapter 100, Topic 101.3. 

 
b. Is the customer responsible for the private insurance deductible? 

Response:  Please refer to the response to Question 1.a. above. 
 
c. Can the provider bill HFS for the private insurance co-payment or deductible? 

 Response: Providers cannot bill HFS for the private insurance co-payment.  When 

private insurance does not pay on a claim because the customer’s deductible has not 

been met, the provider may bill HFS with TPL status code 10 – deductible not met.  HFS’ 

reimbursement will be based on its fee schedule.  TPL status codes may be found on the 

Provider Handbooks webpage. 

 
d. Should the provider collect the HFS co-payment? 
 Response: Yes 
 
e. Can a provider accept a customer as “private insurance only” and then collect the 

private insurance co-payment? 
Response: Yes, if the enrolled provider accepts the customer with their private 
insurance only and informs the customer prior to rendering services that their Medicaid 
coverage will not be accepted as secondary, they can collect the private insurance co-
payment from the customer.  Please refer to the response to 1.a. above. 
 

2. Under what circumstances is a customer liable for payment? 
 

a. For non-covered services?   
Response: All providers may charge a customer they have accepted as covered by 

Medicaid for non-covered services.  The provider must inform the customer before 

services are rendered that they will be responsible for payment.  The customer then has 

the choice to receive the service(s) or not.    Please refer to Chapter 100, Topic 101.3. 

 

 

 

https://www.illinois.gov/hfs/MedicalProviders/Handbooks/Pages/default.aspx
https://www2.illinois.gov/hfs/MedicalProviders/Handbooks/Pages/default.aspx
https://www.illinois.gov/hfs/MedicalProviders/Handbooks/Pages/Chapter100.aspx
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b. Can a provider charge a co-payment for Medicaid family planning services? 
Response: Federal regulations stipulate that a customer receiving family planning 

medical services and contraceptive methods cannot be charged a co-pay.  This applies 

to all customers covered under the Department of Healthcare and Family Services (HFS)’ 

medical programs. 

 

c.  An enrolled anesthesiologist provides anesthesia for a surgery that turns out to be a 
non-covered service.  The anesthesiologist has no opportunity to verify eligibility, nor 
does the anesthesiologist have the opportunity to inform a customer before rendering 
services if the service will not be covered by Medicaid.  Can the anesthesia provider bill 
the customer?  
Response:   Yes, if anesthesia was provided for a non-covered service (e.g. cosmetic 

surgery, fertility treatment, etc.) the provider may bill the customer. Billing the 

customer, or balance billing the customer, is only prohibited if reimbursement for the 

service would have been available if the provider had timely and properly billed the 

Department. 

 

d. Customer is a 30-year-old female who has regular Illinois Medicaid.  Physician orders a 
screening mammogram for the customer to be performed at an outpatient hospital.  An 
enrolled, independent radiologist performs interpretation of the mammogram, which is 
subsequently denied because the service is not covered for customers under age 35 
years.  The radiologist has no opportunity to verify eligibility, nor does the radiologist 
have the opportunity to inform the customer before rendering services that the services 
are not covered by Medicaid.  Can the radiologist bill the customer? 
Response:    Yes, billing the customer or balance billing the customer is only prohibited if 

reimbursement for the service would have been available if the provider had timely and 

properly billed the Department. 

 

e. Customer receives services on 01/01/22 and the enrolled provider bills HFS.  HFS rejects 
the claim, R03, Recipient Not Eligible on Date of Service.  Provider then bills the 
customer, receives no payment, and eventually sends customer’s account to a collection 
agency.  In the meantime, the customer is approved for eligibility backdated to 
01/01/22 but failed to inform the provider in time for the provider to bill HFS timely 
(within 180 days of system update).  Is the customer liable? 
Response:  No, the customer is not liable. The provider failed to verify eligibility on the 

date of service and make payment arrangements with the patient upon seeing no 

Medicaid coverage.  The provider then also billed HFS and, by doing so, the provider has 

agreed to accept the patient as a Medicaid recipient at their word. Because the provider 

accepted the patient as a Medicaid recipient, the customer may not be asked for 

payment.  Please refer to Chapter 100, Topic 101.3. 

 

https://www.illinois.gov/hfs/MedicalProviders/Handbooks/Pages/default.aspx
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f. Customer receives services on 01/01/22 and makes arrangements to pay privately 
because there is no Medicaid eligibility on the date of service.  The enrolled provider 
does not bill HFS.  Customer is later approved for Medicaid eligibility backdated to 
01/01/19 but the claim would be out of timely if billed because the provider was not 
informed of backdated eligibility within 180 days of the system update.  Is the customer 
liable? 
Response:  Yes, the provider may hold the customer liable. If the provider never billed 

HFS, nor agrees to accept the patient’s Medicaid coverage and bill HFS when informed 

of backdated eligibility since the provider is aware the claim would be denied for timely, 

then the provider may adhere to the original payment arrangement and continue to bill 

the customer. 

 

g. Customer is enrolled in a Medicaid MCO.  Customer goes to a Medicaid enrolled 
provider who is not contracted with the customer’s MCO and therefore the services are 
not covered by the MCO.  Is the customer liable? 
Response: No, the customer is not liable. The provider should have verified eligibility 

prior to rendering services.  The provider’s only option is to contact the MCO to see if 

anything can be arranged between the MCO and the provider. 

 

h.   Customer is Medicare primary but not QMB or DUAL.  Provider renders a service 

covered by Medicare but not Medicaid, so Medicaid has no financial liability on the 

claim.  However, Medicare automatically crosses the claim over to HFS.  Provider cannot 

stop this crossover process.  Is customer liable? 

Response: Yes.   

 
i. Can an enrolled provider charge an HFS customer for missing appointments? 

Response: No, according to federal statutes and regulations Medicaid customers must 
not be charged for missed or canceled appointments.  If no service was delivered, no 
reimbursement is available. Also, missed appointments are not a distinct, reimbursable 
Medicaid service, and are considered part of a providers' overall cost of doing business.   
 

  j. Can an enrolled provider charge an HFS customer for copies of their medical records, or 
to transfer a customer’s medical records to another provider? 

 Response: If the provider has a written office policy to charge all patients for personal 

copies of their medical records, that policy may be applied to HFS customers.  However, 

medical records are to be made available to other health care providers who are 

treating or serving the customer, without charge and in a timely manner, when 

authorized by the customer in writing. 

 
  k. Can a provider charge a co-payment to a resident of a Nursing Facility, Supported Living 

Facility or an Intermediate Care Facility for Individuals with Intellectual Disability 
(ICF/IID)? 

 Response:  No.  Refer to Cost Sharing Provider Notice dated August 20, 2012 (pdf). 

http://www.hfs.illinois.gov/assets/082012n.pdf
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3. If a provider does not accept Medicaid and requires private pay what release or steps are 

necessary?  Does the customer have to agree in writing? 
Response: Providers should apply the same standing office policy they use to inform any 
customer of their responsibility to pay for a service.  The Department does, however, 
recommend that the notification be in writing, dated, initialed or signed by the customer, 
and maintained in the customer’s file. 
 

4. Can an enrolled provider decide to accept a customer one-day as Medicaid, and not 

Medicaid the next day? 

Response: Yes, if the provider has a written office policy that allows for a service-by-service 
determination as to whether they accept the customer’s insurance coverage, that policy 
may be applied to HFS customers for covered services.  However, per the response in 2.i. 
above, a provider cannot choose to not accept a customer’s Medicaid coverage for the 
purpose of billing for a missed appointment.   Any customer that is Medicaid eligible 
(whether primary or secondary, enrolled in HFS Medicaid or a Managed Care plan) may not 
be billed a no-show fee under any circumstances. In all cases, the provider must inform the 
customer, before services are rendered, that they will be responsible for payment.  The 
customer then has the choice to receive the services or find another provider who will 
accept their Medicaid coverage. 
 

5. Collecting HFS co-payments:   
a. Customer refuses to pay his co-pay.  What can provider do in this case if anything? 

Response: Federal regulations stipulate that an enrolled provider cannot deny services 
to an individual covered under a Title XIX program or a Title XXI program due to the 
person’s inability to pay a co-payment.  Providers may apply their standard office 
policies relating to the collection of co-payments to customers covered under these 
programs. 

 
b. Can a provider discharge a customer from the practice for repeated failure to pay the 

co-payment? 
 Response: Federal regulations stipulate that an enrolled provider cannot deny services 

to an individual covered under a Title XIX or Title XXI program due to the person’s 
inability to pay a co-payment. The provider may, however, apply their standard office 
policies relating to the termination or discharge of the physician/customer relationship. 

 
c. Can the enrolled provider bill the customer for the co-payment later, if the customer 

cannot pay at the time of service? 
 Response: Yes 


