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Illinois Medicaid Certified Community Behavioral Health Clinic (CCBHC) Initiative 

Frequently Asked Questions 
December 8, 20231 

 
Questions related to Cost Report Process 

 
Notice – an email was sent to providers on 12/1/2023 concerning an update to cost report instructions. HFS is updating its guidance for cost reporting so 
that TOTAL costs reported should agree to the entity’s trial balance and financial statements. This will not alter the direct CCBHC costs reported, as that 
reported amount should still be just the direct costs of the CCBHC being certified. However, the indirect and direct non-CCBHC costs should now include 
the costs that would agree back to the trial balance and financial statements. This means that all sites that are not the site of the CCBHC being certified 
should be reported in the direct non-CCBHC or the indirect section of the cost report. Administrative or indirect sites should be reported in the indirect 
section, while sites that perform direct services at non-CCBHC locations will be reported in the direct non-CCBHC section. 

 
Question Subject Area Question Response 

1 Cost Report 
Instructions 

Where can I find more of a description of the CCBHC 
cost report line items?   
 

Please see link for CCBHC cost report instructions: 
 
https://www.hhs.gov/guidance/sites/default/files/hhs-
guidance-documents/ccbhc-cost-report-instruction.pdf 
 

2 Providers with 
Multiple Sites 

For agencies that have more than one CCBHC, will 
we complete entirely separate cost reports or we will 
complete an added worksheet on a single cost report 
for additional CCBHCs (the added worksheet was 
referenced in an earlier webinar)?  

HFS requires that a separate cost report be completed for 
each entity/location being certified.  

 

3 Providers with 
Multiple Sites 

We have one location proposed as a CCBHC.  On the 
occupancy expenses we only count the expenses for 
that location, correct? We have multiple locations 
including multiple residential sites, we wouldn't count 
those expenses, correct? 

Direct expenses should only be reported for the location that 
is moving forward with being certified as a CCBHC. Other 
sites that perform services should be reported in the direct 
non-CCBHC section of the cost report. 

 

                                                            
1 Responses provided as of December 8, 2023 are based on information available based on the current demonstration guidance, and may be modified 
dependent upon the release of any new guidance. 
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Question Subject Area Question Response 
4 DCO For agencies that have other sites that are included 

as a DCO of the CCBHC, will you be providing 
guidance on how we will “reimburse ourselves” for the 
DCOs and how that will be reflected in the cost 
report?  

 

If the DCO site is a related party site, then the actual costs 
incurred should be reported on the cost report in the DCO 
section for the DCO services.  If the DCO is not a related 
party, the provider should report the cost to the CCBHC to 
collaborate with the DCO (e.g. what the DCO charges the 
CCBHC to perform the services). 

5 DCO How does a CCBHC enter a DCO agreement with 
itself to cover these costs/services?   

A formal agreement would be expected to be in place, 
similar to a DCO with a non-related party.  Note, actual costs 
would be utilized to report related party DCO expenses.  
Please note, SAMHSA/CMS may issue guidance at a later 
date regarding related party DCO arrangements.  Guidance 
on working with DCOs is available at: 
https://www.samhsa.gov/certified-community-behavioral-
health-clinics/section-223/care-coordination/designated-
collaborating-organization. 
 
See also Question 18 of the SAMHSA 2016 Expansion 
Grant FAQs: “Question 18: Can one clinic in a larger non‐
profit organization be a CCBHC and another part of the non‐
profit organization be a DCO for the CCBHC? Answer 18: 
Yes, as long as the clinic meets the CCBHC criteria and the 
relationship between the clinic and the other component of 
the non‐profit meets the DCO requirements in the criteria. 
For example, if a large non‐profit organization has only one 
clinic that is a CCBHC but the non‐profit also operates a 
state‐sanctioned, certified or licensed crisis behavioral 
health crisis system, the crisis system may be a DCO for the 
CCBHC as long as the requirements of that relationship are 
satisfied.” 
https://www.samhsa.gov/sites/default/files/grants/pdf/faq/sm-
16-001-faq_1.pdf  

6 DCO If DCO agreement is arranged to provide “enhanced” 
crisis services sooner than required 12‐24 months, 
are we able to receive PPS reimbursement? 

If you anticipate being able to provide the enhanced 
services for mobile crisis, (and it is an allowable CCBHC 
service), then the costs and visits would be included in the 
cost report. Crisis stabilization units should not be 
implemented sooner than currently indicated, until further 
notification is given. To clarify, CCBHCs can provide any of 
the crisis services if ready to do so before the required 12-
24 months with the exception of crisis stabilization. Costs for 
crisis stabilization units should not be included on the cost 
report, however, a separate schedule should be submitted 
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Question Subject Area Question Response 
to document expected costs and units anticipated for 
consideration of future implementation. 

7 DCO Does the CCBHC have to enter a DCO agreement 
with an Individual Placement Support (IPS) provider 
to provide this service? 

Yes 

8 DCO How does the CCBHC calculate the cost for these 
services if the IPS does not charge the CCBHC nor 
the consumer? 

There would be $0 costs to include, you cannot add the 
value of the expense for in-kind/volunteer expenses. 

9 Anticipated 
Costs 

Please confirm that you only want us to include 
anticipated costs for Year 1, even if that means 
leaving out the cost for a crisis stabilization unit 
entirely?  

 

Crisis stabilization unit costs should not be included as 
anticipated costs for the first year rate, as they will not yet be 
incurred during the first rate year.  There will be an 
opportunity to rebase the rate after the first demonstration 
year, to consider costs for future rate setting periods. 

 
10 Anticipated 

Costs 
We’re still experiencing confusion related to the crisis 
services.  Are you saying that we don’t include crisis 
services (MCR and crisis stabilization) on the cost 
report at all, but that we submit separate 
documentation delineating those costs? 

Any costs from the historic reporting period (7/1/22-6/30/23) 
and any anticipated costs expected to occur from 7/1/24-
6/30/25 for Mobile Crisis Response and Crisis Stabilization 
(as defined in the Community-Based Behavioral Services 
(CBS) Handbook), and urgent care treatment service should 
be included in the cost report.  These costs should also be 
included on a separate supporting workpaper to document 
the costs for each of these services on their own. Any 
expected costs for providing crisis stabilization unit (aka 
crisis observation), should not be included on the cost 
report, but should also be broken out separately in a 
supporting workpaper. 

11 Grants How to account for grants in cost report? Total costs and total visits (regardless of payor) for CCBHC 
allowable services should be used to set the rate.  Grant 
revenues should be reported, but are not required to be 
offset at this time.  A list of the grant revenue, and 
explanation where related expenses are reported should be 
submitted with the cost report.  Cost report adjustments may 
be made upon further review.  Providers would still utilize 
grant funds to help cover the costs of the uninsured or other 
expenses not covered within the rate, and may need to 
show support after a particular rate period to demonstrate 
need for the full amount of grant funds.  The goal is to not 
duplicate federal funding, however, to calculate the cost of 
doing the service using the PPS, and utilize grant funding for 
expenses not covered within the PPS rate/non- Medicaid 
members. If you have received grants funds for which the 
expense will not be recurring then these costs should be 
offset and not duplicated.   
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Question Subject Area Question Response 
12 Rebase Can you please confirm that the plan is to re-base 

after the first year? In other words, we should only 
include costs (including anticipated costs) for Year 1?  

 

HFS currently anticipates rebasing after demonstration year 
(DY1), which will allow for an update to more current 
costs.  Historic costs should be reported based on the 
reporting period (7/1/22 – 6/30/23). Anticipated costs should 
only be included for DY1.  

 
13 Staff Cost On the provider information tab you want all of our 

staff that will provide CCBHC services as of end of 
FY23 or currently? 

 

You should include all of the staff who provided a service 
directly at the CCBHC during the reporting period. 

 

14 Staff Cost For CCBHC staff costs we are only counting staff that 
work at the CCBHC location, correct? 

Only the costs of staff at the CCBHC location who provide 
CCBHC services should be reported in the direct CCBHC 
section. Staff costs for other locations, or staff at the CCBHC 
location who do not perform CCBHC services, should be 
reported in either the Indirect or Direct non-CCBHC sections 
of the cost report. Staff that serve administrative functions 
are reported in Part 2, while staff who do not work at the 
CCBHC, or that don’t provide CCBHC services, will be 
reported in Part 3.  

15 Staff Cost I read we need to re-class staff time spent doing 
administrative functions.  Are there any examples of 
administrative functions?  Is training an administrative 
function?  

 

Examples of administrative functions could be serving as a 
director, or other management type positions, that result in 
spending time performing duties other than direct service 
care. To determine if training is an administrative cost, or a 
direct cost, we need more detail like the setting, purpose, 
and are they trainee or trainer. 
 

16 Staff Cost We have an LCSW, Director over all behavioral health 
services.  Do we include her salary on line 10 but then 
have to reclassification it out because she doesn’t 
provide any direct care?  Or is there no 
reclassification? Or does her salary go in the line 40 
Administrative Salaries? 

 

If you have a Director that spends 100% of their time 
performing administrative duties and not providing direct 
care, their costs should be reported in the indirect section of 
the CCBHC cost report. If they spend time providing direct 
care, while also performing administrative duties, the costs 
could be reported in column 1 of the Trial Balance tab in 
whichever line is more appropriate based on your trial 
balance. The portion of costs that should be reclassified to 
the other line, should be based on allocation statistics like 
time spent or utilization.  

 
17 Staff Cost On the trial balance, where would you report any staff 

fringe benefits?  It does not appear there is a spot for 
these costs. 
 

According to the cost report instructions: “Categorize the 
expenses as Compensation (column 1) and Other (column 
2). The expenses listed in these columns must agree with 
those listed in your accounting books and records. Total 
compensation for an individual would include their total 
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Question Subject Area Question Response 
compensation package and not any type of proration of 
fringe benefits based on salary costs.” 
 
Based on this, it appears that fringe benefits should be 
reported in column 1 if directly attributable to the staff, if it is 
allocated based on proration, it should be reported in 
column 2. 

 
18 Direct/Indirect 

Cost 
 

In the webinar there was reference to separating out 
costs for crisis stabilization and mobile crisis 
response. Can you please explain how we do that?  
 

You can separately report the known direct costs for those 
services (e.g. staff and supplies that directly relate to the 
services) and estimate/allocate non-direct expenses based 
on reasonable allocation statistics (utilization, aggregate 
expenses, square footage, staff hours, etc.). 

19 Direct/Indirect 
Cost 
 

On the trial balance line “Other Direct costs not 
already included”, are we able to add multiple 
categories?  The spreadsheet has 27a, but does not 
allow for the creation of 27b, c, etc. 
 

An updated cost report template has been uploaded to the 
SharePoint link. There may be steps required by excel to 
enable the macros once downloaded to your computer. 

 
20 Direct/Indirect 

Cost 
 

What worksheet on the cost report do we use to 
separate out MCR and Crisis Stabilization? 

The separation for crisis services will not occur on the cost 
report. It should be included in support submitted with the 
cost report. 

21 Direct/Indirect 
Cost 
 

Non-Medicaid clients: My understanding is that we 
provide ALL costs for CCBHC services, regardless of 
the funding source of the client population we are 
serving, correct?  For visits, I assume we only provide 
numbers for Medicaid clients, is that correct?  

 

Total visits should be used when reporting visits, similar to 
reporting total costs.  The PPS rate is calculated by dividing 
total costs of allowable CCBHC services by total allowable 
visits, regardless of payor source.  However, the PPS rate 
will only be paid for the Medicaid members.  

 
22 Direct/Indirect 

Cost 
 

For Line 27a, should everything else be lumped on 
one line?  Or should we add separate lines for? Staff 
Recruitment? Office supplies? Conference and 
training fees? Client Transportation? Advertising? 
Accreditation? Memberships and Dues? Answering 
service provider?  

It can be added on one line, or add separate lines as you 
see appropriate. If you do include on one line, please be 
sure the support submitted with the cost report shows how 
much was broken down into the different expense types. 
FYI, client transportation is not an allowable CCBHC cost, 
so if it is incurred by your CCBHC, it should be reported in 
the non-CCBHC section of the cost report.  

23 Direct/Indirect 
Cost 

If we have an approved indirect cost rate through the 
GATA process from the Department of Human 
Services (not a federal agency).  Should this indirect 
rate be included on indirect cost allocation tab? 

Per the cost report instructions the rate entered should be 
approved by a “cognizant agency”. Additionally, it refers to 
the Federal funding as a requirement used in determining 
the indirect rate/method. Based on this, it appears that using 
a state assigned indirect rate would not be appropriate, and 
you should use the federal indirect rate, if you have one, or 
one of the other methods to assign indirect costs. 

24 PPS-1 
Methodology 

My understanding is that Illinois is looking at the CC 
PPS-1 methodology.  Should we only complete the 

You do not need to complete the Monthly Visits or PPS-2 
tabs. 
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Question Subject Area Question Response 
report as such or do we need to also enter the 
monthly data? 

 

 

25 Telehealth What types of costs are included in telehealth line 
26?  Cell phones? Hotspots? Fiber? Laptops? 
Electronic medical record hosting fees?  

 

Costs reported for telehealth could be equipment, software, 
or any other items purchased to provide services via 
telehealth. As a note, please be sure to capitalize costs, if 
appropriate, and report only the depreciation expense on the 
cost report. 

 
 

26 SEP/Supported 
Housing 

When implementing SEP and Supported Housing, 
does this require an EBP model? If so, will the state 
be providing guidance on which SEP/Supported 
Housing EBP needs to be used?  

 

Further guidance regarding EBPs and SEP/Supported 
Housing will be given during the certification process.  

 

27 Allowable 
Procedure 
Code List 

 

Our CCBHC sites have teams supporting ACT 
(assertive community treatment) and CST (community 
support teams) which engage our patients in the 
community and are reimbursed through 
Medicaid.  Should these teams be included in the 
CCBHC cost report? 

 

Yes, both are included on allowable procedure code list. 

28 Service Codes I recall from training that service codes were 
mentioned, but I do not see anywhere on the template 
where anything like this is requested.  Do we need to 
provide service codes anywhere on the cost report? 

 

Service codes will be included on the supporting 
documentation you submit for your visit calculations.  You 
should send the detailed file utilized to roll-up the claims 
data to calculate the daily visits.  This level of detail is not 
included on the cost report, rather the supporting 
documentation. 

 
29 Rent For lines like rent do we put 100% of the rent the 

agency pays on this line or only the portion covered 
by CCBHC?  Where does rent for administration and 
other non-Medicaid programs get recorded? 

 

Please refer to email sent to providers on 12/1/2023 for 
further clarification on reporting of costs at sites other than 
the CCBHC. 

 

Additional questions can be submitted by email to  
ILCCBHC@mslc.com 

Please continue to monitor the HFS CCBHC website for more information and FAQ 
updates. 


