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State of Illinois 
Gender-Affirming Surgeries and Services  

Frequently Asked Questions 
 
As of January 1, 2020, the Illinois Department of Healthcare and Family Services (“the Department”) 
reimburses for gender-affirming surgeries and services subject to the establishment of medical necessity 
and prior authorization. Specifically, the Department adopted amendments to 89 Ill. Adm. Code Sections 
140.412, 140.413, and 140.440 regarding the provision of gender-affirming surgeries and services to 
medical assistance program participants. The following is a list of frequently asked questions relating to 
gender-affirming surgeries and services. 
  

General 

• Question:  Does the federal rule implementing Section 1557 of the Affordable Care Act that 

eliminates certain sex and gender identity nondiscrimination protections impact Illinois 

Medicaid’s coverage of gender-affirming surgeries and services?  

Answer:  No. That federal rule does not impact the Department’s coverage of gender-affirming 

services. The Illinois Human Rights Act prohibits unlawful discrimination on the basis of sex and 

sexual orientation, which includes “actual or perceived heterosexuality, homosexuality, 

bisexuality, or gender-related identity, whether or not traditionally associated with the person’s 

designated sex at birth.” 775 ILCS 5/1-103(O-1) and (Q).  Illinois Medical Assistance Program 

providers are required to deliver services in full compliance with all applicable provisions of 

State laws and regulations pertaining to nondiscrimination. 

 

Prior Authorizations 

• Question: Who qualifies as a  physician authorized to complete the Prior Authorization for 

Gender-Affirming Services form?  

Answer:  A physician means a  doctor of Medicine (M.D.) or Osteopathy (D.O.) who holds a valid 

Illinois (or state of practice) license to practice medicine in all its branches. 

 

• Question: Who is authorized to write prescriptions for hormone management? 

Answer:  Providers with prescriptive authority may provide this service. 

 

• Question: Are Advance Practice Nurses authorized to submit a letter on behalf of an individual 

for a non-genital gender-affirming surgery under the new requirements? 

Answer:  No. The individual's primary care physician or the physician managing the individual's 

gender-related healthcare must submit a letter for both genital and non-genital surgeries. 

 

• Question: Is there a once-per-quarter limit on submitting pre-approval requests for gender-

affirming services if the request has not been modified?  

Answer: The Department’s rules do not place a limit on how many requests an individual can 

submit per quarter. The Department has instructed Medicaid Managed Care Organizations 

(“MCO”) not to limit the number of requests that may be submitted per quarter. 

https://www.illinois.gov/hfs/SiteCollectionDocuments/PAforGATForm.pdf
https://www.illinois.gov/hfs/SiteCollectionDocuments/PAforGATForm.pdf
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• Question: Does an individual need to resubmit a request for prior approval that was previously 

denied on the basis of 89 Ill. Adm. Code 140.412 or can the MCO reevaluate and approve the 

original request? If the request does not need to be resubmitted, what steps do doctors and/or 

patients need to take in order to reverse the denial? 

Answer: Requests prior approval for individuals not enrolled in an MCO should be resubmitted to 

HFS at HFS.GA-service@illinois.gov. New requests for prior approval will also be accepted at this 

email address. Upon submission, HFS will reconsider the prior approval request and will give the 

individual's primary care physician or the physician managing the individual's gender-related 

healthcare a reasonable opportunity to demonstrate that the conditions of 89 Ill. Adm. Code  

140.413(a)(16) are satisfied and to cure any deficiencies in the previously submitted prior 

approval request. Requests for individuals enrolled in an MCO should be submitted or 

resubmitted to the appropriate MCO.  

 

• Question: The Prior Authorization for Gender-Affirming Services form states the procedures can 

be approved for those under 21 years old if sufficient medical necessity for the treatment being 

requested is met based on the provider’s documentation. What else is needed for a member 

under 21 years of age to receive approval? 

Answer:  HFS will make decisions regarding prior authorization for patients under 21 years of age 

on a case by case basis when medical necessity is demonstrated.  HFS will make such evaluations 

using the criteria outlined in 89 Ill. Adm. Code 140.413, based upon physician review and 

professionally recognized standards of health care. 

 

• Question: Is there a timeframe requirement for psychotherapy services prior to submission of 

the Prior Authorization for Gender-Affirming Services form? 

Answer:  Psychotherapy is only required if indicated for that particular individual. If 

psychotherapy is indicated, there is no requirement that such psychotherapy services be provided 

in a certain timeframe prior to submitting the Prior Authorization form. 

 

• Question: To determine medical necessity, is there any objective criteria or  is the need for 

medical necessity based on the documentation from the provider? 

Answer:  The Department has provided the criteria that must be met for approval of gender-

affirming surgery in 89 Ill. Adm. Code 140.413. A medical necessity determination based on the 

adequacy and completeness of the documentation from the provider(s). 

• Question: Will the Department approve needed corrections for subsequent gender-affirming 

surgeries if the original surgery was performed prior to January 1, 2020? 

Answer:  The Department will approve gender-affirming surgeries if it determines that such 

surgery is medically necessary.  

 

• Question: Do procedures such as hysterectomies, oophorectomies, and orchiectomies qualify 

as “genital surgery?”  

mailto:HFS.GA-service@illinois.gov
https://www.illinois.gov/hfs/SiteCollectionDocuments/PAforGATForm.pdf
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/089/089001400D04130R.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/089/089001400D04130R.html
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 Answer:  Yes. Procedures such as hysterectomies, oophorectomies, and orchiectomies qualify as 
genital surgeries and, as a result, the individual must live for at least 12 months in the gender role 
that is congruent with their gender identity prior to receiving prior authorization for the 
procedure. 

 

Billing, Claiming and Payment 

• Question: Will the Department’s fee schedule be updated to include gender transition related 

procedure codes?  

Answer:  Yes. An updated practitioner fee schedule has been posted. 
 

Appeals 

• Question: Will pending requests for State Fair Hearings for denials based on the prior version 

of 89 Ill. Adm. Code 140.412 be dismissed due to mootness or do attorneys have to submit 

requests for withdrawal? What will happen with cases that have been heard and have decisions 

pending? 

 Answer:  The Department’s Bureau of Administrative Hearings plans to issue Final Administrative 

Decisions remanding cases seeking requests for gender-affirming services to the Department or 

appropriate MCO with clear directives on how to review the individual’s prior approval request in 

accordance with 89 Ill. Adm. Code 140.413.   

 

 

 

https://www.illinois.gov/hfs/MedicalProviders/MedicaidReimbursement/Pages/Practitioner.aspx
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/089/089001400D04130R.html

